2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál

14. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválevent

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező mellett a „Sörgyári capriccio” című film legendás női főszereplője, Magdaléna Vásáryová szlovák színésznő lesz a díszvendége a 14. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválnak.

A szeptember 8. és 17. között Miskolcon, a Művészetek Házában megrendezésre kerülő fesztivál nyitófilmje a „Sörgyári capriccio” lesz. Az alkotást a rendező, Jirí Menzel és a főszereplő, Magda Vásáryová jelenlétében vetítik. Az Oscar-díjas cseh rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata pedig a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját veheti át a nyitóünnepségen – közölték a szervezők.

Jirí Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja. Már első filmje, a „Szigorúan ellenőrzött vonatok” Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült „Pacsirták cérnaszálon” című filmje húsz évre dobozba került, majd az 1989-es berlini filmfesztiválon elnyerte az Arany Medvét.

Az „Őfelsége pincére” voltam című alkotása, amely a rendező hatodik Hrabal-adaptációja, 2006-ban több mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban. A szervezők szerint a cseh rendező filmjeiben a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia egyaránt megtalálható. A „Szeszélyes nyár”, a „Hóvirágünnep”, az Oscar-jelölt „Az én kis falum”, valamint az „Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandja” legendás rendezője számos filmben – köztük több magyar alkotásban – játszott is, és színházi tevékenysége is kimagasló.

A „Sörgyári capriccio” női főszereplője, Magdaléna Vásáryová 19 évesen játszotta el a „Markéta Lazarová” című cseh film főszerepét. A majdnem háromórás filmeposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás az 1960-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon.

A színésznő nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, közben pedig volt nagykövet és külügyi államtitkár is. A számos nyelven beszélő művész és politikus Juliette Binoche 2016-os díjazása után nyeri el a Jameson CineFest Európa-díját.

Forrás: MTI


Megosztás